Richard Farsund
Med utdannelsesbakgrunn som fysioterapeut (2004) og manuellterapeut (2008) har jeg kontinuerlig utvidet min kompetanse gjennom ulike kurs, spesielt innen sammensatte og langvarige plager, og utdanning i Kognitiv terapi innen fysikalsk medisin og rehabilitering, MediYoga, og Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT).
Når smerte vedvarer, kan vi ikke lenger forstå smerten å komme fra muskler, ledd eller nerver alene. Vi må da forstå hvordan hjernen og kroppens nervesystem, hormonsystem og immunsystem virker - og til og med hvordan andre indre opplevelser som tanker og følelser påvirker smerte.
Smerte -og andre kroppslige symptomer kan ses på som et alarmsystem som vil ha vår oppmerksomhet. Jo mindre vi lytter, desto mer roper den!
Manuellterapi (MT)
Manuellterapi er en klinisk videreutdanning på masternivå for fysioterapeuter innen muskel- og skjelettlidelser.
Autoriserte manuellterapeuter har omfattende klinisk kompetanse i undersøkelse, vurdering og behandling av akutte, kortvarige og langvarige muskel- og skjelettilstander.
Manuellterapeuter har også inngående kompetanse på komorbiditet og sammensatte tilstander i relasjon til muskel- og skjelettplager.
En manuellterapeuter analyserer, velger og tilpasser tiltak og forløp basert på forskningskunnskap, prognose, pasientens behov, risiko, bivirkninger og kost-nytte, herunder avansert kunnskap om fysikalske behandlingsformer, samt om farmakologiske og kirurgiske alternativer relatert til muskel- og skjelettlidelser.
Langvarig smerte
Det er stor forskjell på akutte og langvarige smerter, og hvor mye smerte som oppleves samsvarer ikke nødvendigvis med grad av skade!
Smerte er en ubehagelig opplevelse forbundet med truende vevsskade, faktisk vevsskade eller kjennes ut som dette.
Smerte er definert som selve den ubehagelige opplevelsen, uavhengig av årsaker eller om man finner noen årsak. Opplevelse av smerte er påvirket av et samspill mellom biologiske prosesser i kroppen samt psykiske og sosiale faktorer. Lidelse er et mer omfattende begrep og omfatter alle typer fysisk eller psykisk ubehag av en viss styrke over noe tid.
Akutt smerte er smerte som oppstår raskt eller gradvis, i forbindelse med skade eller sykdom. Kronisk eller langvarig smerte er smerte som varer lengre enn 3–6 måneder, eller utover det tidspunktet hvor vev er fullstendig tilhelet etter sykdom eller skade.
Referanse: https://sml.snl.no/smerte
Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT)
Også kalt aksept- og verdibasert atferdsterapi, betegnes som en tredjegenerasjons kognitiv terapi og har vist seg effektiv ved en lang rekke lidelser. ACT bygger på et premiss om at alle mennesker opplever smerte i større eller mindre grad, i løpet av livet, og at det er vår instinktive kontrollagenda som skaper kroppslig og psykisk lidelse. Smerte er i denne sammenheng et samlebegrep for alt som hemmer livsutfoldelse, som f.eks. sykdom og skade, tanker, følelser og belastende livsopplevelser.
ACT er en praktisk tilnærming som benytter seg av aksepterings- og mindfulnesstrategier for å øke vår evne til å være åpne og aksepterende overfor indre opplever, å være til stede og i kontakt med livet som skjer rundt oss, og å leve et liv i tråd med fritt valgte verdier.
Stress -og kroppslige symptomer
Stress betyr påkjenning eller belastning. Det er et medisinsk og psykologisk begrep introdusert av den ungarsk-østerriksk-kanadiske legen og biokjemikeren Hans Selye i 1936. Stress er et ganske vidt begrep, og refererer dels til et bredt spekter av krevende fysiologiske og psykologiske påvirkninger (stressorer), dels til organismens totale reaksjon på slike (ressursmobilisering).
Stress kan, avhengig av type, styrke og varighet, både ha positive og negative virkninger på oss. Mildere former for stress kan virke fysisk og psykisk stimulerende, som for eksempel fysisk trening, utfordrende arbeid. Langvarig stress vil kunne ha negative følger og disponere for funksjonelle plager som utmattelse, muskelspenninger, hodepine, svimmelhet, øresus, hjernetåke, hukommelsesvansker, mage og fordøyelsesplager, endret pust, høyt blodtrykk, uro og rastløshet, humørsvingninger, søvnforstyrrelser, influensasymptomer, hyppige infeksjoner, følelse av å ikke strekke til, følelse av lite kontroll, frustrasjon og fortvilelse over egen situasjon. Kroppens reaksjoner på stress kalles stressresponsen.
Referanse: https://snl.no/stress